Brouwerij Liefmans hoe zijn ze begonnen

Brouwerij Liefmans hoe zijn ze begonnen

De bekende brouwerij Liefmans bestaat al sinds 1679. Toch vestigde brouwer Jacobus Liefmans zich pas in 1750 in het karakteristieke Oudenaarde. Hij was niet de enige. Er hebben in Oudenaarde meer dan 20 bierbrouwerijen bestaan.

In het begin werden er door landbouwers uit de omgeving hun overschot aan krieken, zure kersen, naar de brouwerij gebracht. In plaats van dat ze werden uitbetaald voor deze krieken, kregen ze van de brouwerij bier in ruil.

De belangrijke rol die Rosa Markx speelde

Een van de redenen waarom brouwerij Liefmans zo bekend is geworden, was de vrouwelijke brouwmeester Rosa Merkx. Zij was de eerste vrouwelijke brouwmeester en voor een hele lange tijd ook de enige.

In het begin werkte Rosa bij de brouwerij als secretaresse. Toen er echter plotseling een van de brouwmeesters kwam te overlijden, maakte zij de overstap naar de functie van brouwmeester. Ze heeft dit werk meer dan 46 jaar doen.

In de tijd toen Rosa een jong meisje was, was het standaard dat meisjes een man zochten en gingen trouwen. Rosa vond dit echter geen goed idee. Omdat ze zo sterk was, vroeg haar baas een keer of ze misschien eens van het bier wilde proeven.

Rosa schrok van de smaak omdat ze het bier veel te zuur vond. Ze adviseerde dan ook om het bier wat zoeter te maken zodat het lekkerder zou smaken. Haar naam zal dan ook altijd met brouwerij Liefmans verbonden blijven.

Rosa had een sterk gevoel voor fijnzinnigheid. Het zal niemand verbazen dat Liefmans de eerste brouwerij was waar de flessen in zijdepapier werden gewikkeld. Dit gebeurde met de hand. Nog steeds prijkt de handtekening van Rosa Merkx op iedere verpakking.

Een speciaal proces

Net als in het begin wordt het bier van Liefmans nog steeds gemaakt van echte Belgische krieken en verschillende soorten mout. Na een week gisten mag het bier verder afrijpen in de kelders. Daarna mag de brouwmeester het bier blenden of versnijden.

Tot een paar eeuwen geleden werd Liefmans alleen in de wintermaanden gebrouwen. Om het langer goed te houden werd het bier met andere bieren gemengd. Een ding is zeker, dit uitgebreide brouwproces neemt ontzettend veel tijd in beslag!

MEER TE WETEN KOMEN

Hall of Belfry

Begijnhof

Lady of Pamele